All i pebre d’anguiles

el

Per a mi, l’all i pebre d’anguiles era i és un plat habitual a la cuina de casa, i que no ha faltat mai una nit de nadal.

img_20161216_212820

Tots els dimarts de l’any, al poble on jo vivia quan era xicoteta, al mercat de carrer hi havia una parada exclusiva de venda d’anguiles. Per anar a l’escola, jo passava per aquella parada i em cridava molt l’atenció.

La parada no era molt gran, tan sols tenia una taula molt ampla i al davant hi havia una caixa d’alumini oberta per dalt. Dins de la caixa metàl·lica estaven les anguiles amunt i avall, sense saber quina era la sort que els esperava. L’home, amb una habilitat que no sé descriure molt bé, agafava les anguiles, les pesava, i després, sobre la taula, una a una les preparava perquè els clients les poguerem cuinar.

Abans, quan aconseguir menjar no era tan senzill com ho és ara, la gent que vivia prop de la marxal aprofitava que les sequies, anaven plenes d’anguiles i les agafava per poder alimentar el cos. Ells no ho sabien, però, li estaven donant cos a un plat que amb el temps es va convertir en tradicional i exquisit.

La nit de nadal, la meua mare les preparava per sopar. Al meu iaio Paco li encantaven, però a la meua iaia Elvira no li agradaven gens, li feien nosa. Jo, va ser ja ben entrada la meua adolescència quan vaig provar-les i la veritat que  fins ara, no he parat de cuinar-les i menjar-les. Hui en dia, plat de rics, abans, plat de pobres. Els nostres fills no han de deixar que açò es quede en una anècdota i que acaben cuinant-les sols  als restaurants amb nom. Hem de continuar i no perdre, a la cuina de casa, un plat tan tradicional.

Per a mi un all i pebre d’anguiles, és un plat ple de records nadalencs, la nit de nadal, era la meua preferida, el pare, la mare, els meus germans i els meus iaios. Records!

Ingredients:

1/2 k d’anguiles

1 creïlla mitjana

7 o 8 dents d’all

2 o 3 pebreres, al gust

pebre roig fumat

1/2 got d’oli d’oliva

aigua

Procés:

Li peguem un colp a les dents d’all, sense arribar a partir-los i sense llevar-los la pell.

Fiquem l’oli a calfar, quan ja el tinguem fiquem les dents d’all a sofregir. Intentem que no es cremen, si l’oli està massa calent, apartem el perol del foc i deixem que es gele.

Afegim el pebre roig fumat, li donem una volteta i fiquem un got d’aigua.

Quan l’aigua comence a bullir li fiquem les creïlles i les anguiles. Si fa falta hi afegim aigua. Les anguiles i les creïlles han de quedar cobertes, però no tapades del tot, s’han de vore.

Ara és el moment de ficar la sal i les pebreres.

Ho deixem bullir tot uns 25 minuts.

tAstantelmón2016