ARRÒS AL FORN A LA MEUA MANERA


ARRÒS AL FORN

20160310_125833

Poc a dir de l’arròs de hui. Qui no desitja tastar un plat d’arròs al forn cada dia? Hi ha moltes maneres de fer un arròs al forn. Tots en considerem una de pròpia i diem que és l’autèntica. Però, realment, qualsevol arròs fet al forn es pot dir arròs al forn. Els ingredients que utilitzem poden canviar, però la manera de cuinar-lo provocarà una cocció que farà que puguem anomenar-lo així.

Les dones, abans, quan no hi havia forns a les cases, passejaven la cassola pel poble i la duien al forn, per coure l’arròs. No tots els dies podien. L’extra que havien de pagar per la cocció no ho feia possible per a la seua butxaca.

El primer arròs al forn que vaig fer, el vaig presentar a taula com si d’un arròs per a fer la foto es tractara. El meu pare em va aconsellar que fóra d’allò més natural. “Mª José, l’arròs al forn és un arròs d’aprofitament, l’estàs presentant com si hagueres de donar comptes al que està a taula i no és així. Amb les restes de la carn d’olla, amb un tros de careta de porc, unes potes de porc i una miqueta de cansalada, pots fer un bon arròs al forn. Aprofita el caldo que sobre de l’olla, fes un caldo amb la carn que vages a utilitzar i veuràs com així tindràs un plat exquisit.”

El meu pare ja fa un temps que no m’acompanya, físicament, però sí amb el record. Era un dels seus plats preferits i hui l’he fet recordant els moments que amb ell, vaig passar a la cuina. Tan sols m’han faltat les llonganisses, a trossets, no senceres, que ell sempre deia que li donaven  un sabor diferent.

Ingredients:

400 g de porc (manetes, cansalada, careta, etc.)

200 g de costella de porc600 ml de caldo

300 g d’arròs

200 g de cigrons bullits a casa.

1 cabeça d’alls

2 botifarres de ceba

1 nap

1 tomata

oli d’oliva

sal

cúrcuma

Procés:

Bullim tota la carn i el nap fins que les parts del porc queden tendres.

Una vegada ja estiga preparada la carn, en una paella, amb oli d’oliva, sofregim la cabeça d’alls, uns 20 segons.

Sofregim les botifarres, volta i volta.

Sofregim la carn que anem a utilitzar, juntament amb el nap, uns 2 minutets.

Sofregim els cigrons i els fem una volteta.

En la cassola de fang, fiquem a la base, l’arròs. Al damunt aboquem la carn que hem sofregit, els cigrons, la cabeça d’alls i les botifarres de ceba. Fiquem la tomata partida.

Afegim el caldo, calent, i la cúrcuma, per donar-li color.

Fiquem al forn, que haurem precalfat, 30 minuts a  200 º i  30 minuts a 180 º

Ja em direu!!!

20160310_132744_5_bestshot

tAstantelmón2016