Rostit de sèpia, creïlla i ceba

el

Abans, fa molts anys, el peixater sols arribava al poble una vegada a la setmana. Eren temps en què les dones eren els peons dels alfarers i hi havia molta feina. Al matí, abans d’anar al tall deixaven al forn de casa la rostidora preparada, i era ja cosa del forner que al migdia estigués a punt el dinar ben calentet.

Plat tradicional d’Agost (l’Alacantí)

foto108

De vegades busquem en altres llocs del món la riquesa que nosaltres pensem que no tenim al nostre voltant. Considerem que tan sols eixos dos plats, que coneixem com a tradicionals, són els que donen a conéixer el raconet del món on vivim, que són únics i que ja no n’hi ha més.

Hi ha una dita que diu: “Cada casa és un món”, i així és. A cada casa, segons les possibilitats, la necessitat i la creativitat, es fan uns plats, alguns dels quals, han agafat el rang de tradicionals. Així que anem a intentar transmetre, des d’un nou apartat al bloc, eixa originalitat, allò que els ha fet ser un plat tradicional. En trobarem de molt coneguts,  però també d’altres que ens seran desconeguts. Nosaltres, els que estem a tAstantelmón no volem perdre’ns l’oportunitat de conéixer-los. Recorrerem la nostra terra, de nord a sud, i donarem a conéixer, a través d’aquest bloc, els plats que en un moment de la nostra història varen fer fruir els paladars més exigents, i varen aconseguir que a dia de hui, tothom els continue gaudint i el seu tast siga un plaer.

Hem de tindre en compte que amb la cuina fem camí. El que hui és un plat amb tradició pot ser substituït per un altre innovador que serà el que d’ací 100 anys ens identificarà dins del nostre entorn, amb un origen inicial i una progressiva evolució.

El de hui és un plat tradicional del poble d’Agost  a la comarca de l’Alacantí. No és conegut ací, a la comarca de l’Horta Nord, però amb l’ajuda de Josep he tingut el plaer de fer un tast  exquisit. Estem davant d’un plat del Mediterrani, de les comarques del sud del País, un plat amb tradició. Un plat senzill i ràpid de fer i dels d’abans, amb el suquet per mullar un tros de pa.

 

Ingredients per a 4 persones:

400g de sèpia

200g de creïlla

200g de ceba

oli d’oliva

vinagre de vi blanc

sal

julivert

4 dents d’all

Preparació:

Tallem a rodanxes la ceba i les creïlles.

Fem una picada amb el julivert, les dents d’all, l’oli d’oliva i la sal. Afegim una quantitat generosa de vinagre.

A la rostidora (cassola de fang) fiquem com a base la ceba damunt la sèpia trossejada i damunt la creïlla.

Afegim la picada per damunt, procurant que empape per igual tot el preparat.

Fiquem al forn, prèviament precalfat, uns 30 minuts a 200º.

*Controlem el puntet que voleu donar-li al plat. Si us agrada sucar el caldet amb el pa podeu afegir un poc d’aigua. Que us agrada més sequet, no li fiquem aigua. Teniu en compte que la ceba ja deixa aigua.

**Els sabors de sempre en un plat senzill. No deixem perdre l’oportunintat, i amb un tros de pa gaudim del plaer de mullar el suquet que es quede al plat.

tAstantelmón2015