Lassanya de verdures sense forn


L’horta està viva!  No desaprofitem l’oportunitat!

foto21

L’horta continua viva, hui mes que mai, ho puc confirmar. He sentit un immens plaer fent un tast de verdura de l’horta de València, natural i ecològica, plantada i collida per dones que lluiten per dur endavant un somni. Mantindre l’horta viva!

S’estan recuperant verdures que havíem oblidat que un dia foren nostres. La nostra terra és capaç de produir-les i estem adonant-nos que, amb la lluita d’una part de la gent, li donem vida a l’horta, tenim cura de la nostra salut i donem color a l’entorn. És la lluita per la supervivència, la lluita de la vida. Ja hi ha uns pocs, cada dia més que pensen que açò és possible.

Pense jo, que aquest plat no té res d’innovació. El meu iaio Paco, llaurador a l’horta de Museros, sempre deia que l’horta els donava de menjar, que segons el que collien menjaven i això els donava energia per a lluitar i estar vius.

Açò m’ha fet pensar, i he imaginat el dia que va anar a collir el que tenia plantat a l’hort i es va trobar amb, un pimentó, una albergina blanca, un carabassó groc, un pimentó verd, dos cebes i un carabassó verd, que nosaltres hem substituït per dos zapallos. Ho va dur a casa i la meua iaia Pepa, ho va agafar i sense adonar-se va fer un plat semblant al que hem fet hui nosaltres. Va crear amb la imaginació que els donava la necessitat.

La diferència la trobem que als anys 40 tan sols uns pocs havien tastat el món. I la transformació de la verdura per a crear un plat, va ser molt més senzilla. A taula tenien el que produïa la terra. La resta del món culinari no existia per a ells.

Anem al plat:

Necessitem:

1 pimentó verd

1 carabassó groc

3 carlotes xicotetes

2 zapallos

2 cebes

3 cullerades de farina d’espelta

llet d’avena

sal

nou moscada

ají

formatge ratllat

Procés:

Fem la beixamel, amb la farina, la llet d’avena, un poc de ceba ratllada i nou moscada. No ha de quedar molt espesa.

Tallem tota la verdura a tires o en cercles finets.

Torrem cada verdura per separat, en una planxa, una paella o l’utensili que tinguem.

Ho fiquem en una cassola de ceràmica o fang.

Fiquem la beixamel al damunt

Jo he afegit, al damunt la beixamel, sèsam, ají i formatge ratllat.

I ja tenim el plat!

 

foto7lo

 

 

Fem un tast al món, al nostre món!

 

*** La verdura és tota de Camí de L’Horta.  El raconet de productes locals, de l’horta de Valencia, el trobareu a Godella. https://www.facebook.com/camidelhorta.godella?fref=ts

 

tAstantelmón2015