Paella de València. Esta és la meua.


Una paella a l’Horta Nord de València

paella valenciana

 

La paella era un plat molt comú tots els diumenges a casa, a Museros o a la Platja d’Almenara on vivien els meus iaios, materns i paterns. A les dos cases disposàvem dels ingredients bàsics que du la paella, a l’horta o a la marjal d’Almenara, excepte l’arròs i el safrà la resta ho teníem. Abans a les cases teníem animals,  conills i pollastres i a l’hort teníem taronges a l’hivern, melons a l’estiu i disposàvem de verdura diversa per l’autoconsum…

La paella per a tots aquells que tingueu ganes de fer-la i poder gaudir d’un dels plats més enriquidors i amb més història a les nostres terres, necessita temps ! Heu de tornar un pas enrere i gaudir d’un dia tranquil, sense pressa i amb ganes de disfrutar en família o amics del TEMPS.

A gas o a llenya, preferiblement a llenya, però això és molt difícil hui en dia. Si no disposeu d’un bon paeller i llenya, la feu a gas, jo a casa la faig a gas i el resultat  és excel·lent.

Hui la paella que vos presente ha sigut  supervisada tot el temps per la meua mare, que amb la seua saviesa m’ha guiat i m’ha contat els seus secrets. Així ha eixit. BONÍSSIMA !!! No hi ha res com una mare!

 

La paella, element socialitzador, de reunió, d’agermanament.

20140726_141352

Vos assegure que si ho prepareu bé i vos dediqueu a ella no aneu a provar una paella més bona que la que vosaltres feu.

Per a 8 / 10 persones:

Necessitem una paella de deu places ( 55 cm)

 

Ingredients:

1 kg d’arròs

400 g d’ànec

250 g de conill (he comprat el conill del Maestrat, excel·lent)

800 g de pollastre casolà

400 g de bajoca

300 g de garrofó

oli d’oliva

1 tomata d’uns 200 g

safrà (en bri o en pols)

2 dents d’all

sal

aigua

 

Com fer la paella:

1r    Fiquem l’oli a la paella i l’anivellem.

2n   Fiquem la carn i sofregim a poc de foc uns 30 minuts fins que estiga ben rostideta.

3r   Fiquem la bajoca trossejada i anem sofregint uns 10 minuts

4t   Fiquem les dos dents d’all senceres i deixem que se sofregisquen juntament amb la tomata ratllada

5é   Apartem les dos dents d’all, afegim una cullerada de postres de pebre roig dolç i sofregim uns 30 segons

6é   Afegim l’aigua amb els brins de safrà, fins que arribe a les anelles de la paella i deixarem bullir a foc fort uns 5 minuts i uns 50 minuts al mínim.

7é   Anirem tastant de sal i afegint-ne si fera falta.

8é  Passats els 50 minuts, si fa falta, afegirem un poc de caldo. Si no, afegirem el kilo d’arròs i repartirem per la paella, deixarem uns 20 / 25 ‘ a mig foc  i quan ja estiga sequet apagarem el foc i deixarem reposar uns 20 ‘ a la paella.

i ja tenim feta la paella!!!.

 

Un bon plat de paella

20140726_193501

A poc a poc fent camí, no he pogut fer el post més curt. He hagut de contar-vos un poc el que hi ha, una bona paella valenciana, du darrere d’ella una història, ens fa gaudir d’un dia en família o amb amics, ens fa retrobar-nos i ens deixa recrear-nos en un plat força conegut a nivell mundial i que de nord a sud ens deixa impressionats. No hi ha una única fórmula per a la paella, hi ha moltes variables que també són paella. La necessitat, la tardor, l’hivern, la primavera, l’estiu, la condició, el nivell econòmic, la zona, són tantes i tantes coses les que poden fer variar un plat d’arròs fet en paella, que no hem de perdre el nord, buscant una inabastable autenticitat, hem de gaudir d’un plat que hem aconseguit que siga conegut i que ens dóna visibilitat arreu del món.

Res més,
a gaudir d’un bon plat de PAELLA !!

 

tAstantelmón2014